Acımak Romanı Karekter Analizi
Reşat Nuri sevgi, güven, şefkat, merhamet, sabır, affetme, öz, anlayış ve nezaket gibi birçok insani duygunun sanatçısı olduğu söylenebilir. Genellikle en iyi faktörler çevresel etkiler veya daha genel bireyler ve topluluklar arasındaki çatışmalar, kahramanların kaderini belirlemektedir . Fakat şu unutulmamalı toplumumuzda ve roman içinde Türkler bulunmaktadır ve yazılarına bakıldığında Reşat Nuri çok sevilmiş ve çok okunmuş bir yazar olarak 'bizleri” kullanması çok önemlidir. Çünkü onun temelinde insan vardır,insanı eserlerinde vermesi,özelliklede Türk insanının olmas onun dikkat çeken özelliğidir. Acımak kitabı Zehra'nın trajik hikayesini anlatıyor. Zehra'nın görevine bağlı olarak arınması ve fedakarlığı bunların en önemlisini öldürdü. Acımak romanının ana fikirlerinden biride bilmediğimiz konularda insanları yargılamalıyız, sormadan birlikte olamayız.Bir insanı araştırmadan sormadan yargılamak bu insanın öny yargılı davranmasına sebep olmaktadır.Acımak romanında şu yargıya varılabilir insan oğlu her zaman içinde muhakkak bir ön yargı bulnumaktadır. Reşat Nuri Güntekin'in bu romanı 1928'de yayınlanmıştır. Bu romanda babası vefat ettikten sonra gençlik yıllarında görmüş olduğu çirkin hayatı takmayan bir öğretmenin, babasının ve kendi hayatlarını hakkında gerçekleri öğrenmek amacıyla günlük olarak yazıldığı söylenilmektedir.
1.Romanın Ana Karakterlerinin Analizi
1.1. Zehra: Tarafsız, iyi eğitimli, işinden zevk alan ama kaybettiği duygusu acıması olmayan bir öğretmendir. Zehra küçük yaşta gördüğü psikolojik dramlardan dolayı bu psikoloji tramvaları mesleğine yansıtılmaktadır.
1.2. Mürşit Efendi : Zehra'nın babası, duygusal, samimi, saf, çalışkan, güçlü ama sözüne de sadık, aldatmayı,insanları kandırmayan ve yalan söylemekten hoşlanmayan bir insan.
1.3. Meveddet Hanım : Zehra'nın annesi, genç, güzel ve çekici bir kadın. O dediğini yapmak isteyen bir kadın. Hiçbir şeyden memnun değil.O istediklerinin anında yapılmasını istemektedir.
1.4. Makbule Hanım : Kendisini iyi bir insan olarak gösteren ama çok kurnaz ve yardımsever bir kişi olarak kendini gösteren Zehra'nın büyükannesidir. Çıkarları için insanları harcayan bir kişiliktir.
1.5. Feriha: Zehra'nın, şöhreti,güzel giyinip süslenmeden hoşlanan ve eğlenceyi seven ablasıdır.
1.6. Tevfik Hayri Bey : Maarif Müdürü olan ve Zehra'yı düşünen ve onun iyiliğini en çok isteyenlerden olan ,örnek bir yönetici olmaktadır.
Hiç yorum yok